Ηλιακό Πλέγμα /Μέρος Β/ Omraam Mikhaël Aïvanhov

Ηλιακό Πλέγμα / Μέρος Α΄/ Omraam Mikhaël Aïvanhov
October 21, 2012
Ο πρίγκιπας βάτραχος/ των αδελφών ΓΚΡΙΜ
October 21, 2012

Ηλιακό Πλέγμα /Μέρος Β/ Omraam Mikhaël Aïvanhov

Έχει συχνά αναφερθεί πως η καρδιά είναι που καταλαβαίνει, και μιλούν για τη «νοημοσύνη της καρδιάς»… Ακόμη και τα Ευαγγέλια υπαινίσσονται την καρδιά σαν όργανο κατανόησης. Αλλά για ποια καρδιά πρόκειται; Όχι βέβαια για τη φυσική καρδιά, το όργανο που στέλνει το αίμα! Όχι, η αληθινή καρδιά, η μυσταγωγική καρδιά, είναι το ηλιακό πλέγμα, αυτό είναι που αισθάνεται, που κατανοεί, που συλλαμβάνει τις μεγάλες κοσμικές αλήθειες. Ο εγκέφαλος ξέρει μονάχα να μελετά λίγο, να γράφει, να μιλάει και προπαντός να επιδεικνύεται, ακόμη και χωρίς να έχει μια σαφή ιδέα των πραγμάτων. Κοιτάξτε πώς συμβαίνουν τα πράγματα στο σημερινό κόσμο: συζητούν, γράφουν, αλλά, στην πραγματικότητα, δεν έχουν τίποτα καταλάβει, γιατί με τον εγκέφαλο είναι αδύνατο να καταλάβει κανείς σωστά. Πρέπει να ζήσει κανείς τα πράγματα για να τα κατανοήσει, πρέπει να τα ζήσει με όλη του την ύπαρξη.
Όταν αισθάνεστε ένα συναίσθημα, όταν αισθάνεστε μέσα σας το φόβο, την αγωνία, την αγάπη, δεν τα αισθάνεστε στον εγκέφαλο, ούτε στη φυσική καρδιά, αλλά στο ηλιακό πλέγμα. Συνεπώς, οι Μύστες, τοποθετώντας την καρδιά στο ηλιακό πλέγμα, έδειχναν ότι γνώριζαν την αληθινή ανατομία και την αληθινή ανθρώπινη φυσιολογία πολύ καλύτερα από τους βιολόγους, που δε βλέπουν παρά ό,τι είναι φυσικό και υλικό. Την αληθινή πραγματικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, την κατάργησαν. Ενώ οι Μύστες ενδιαφέρθηκαν πρώτα γι αυτή την αόρατη και αιθέρια πλευρά. Κατέχουν μια θαυμαστή επιστήμη, αλλά κρατάνε κρυμμένα πολλά πράγματα, γιατί η αποκάλυψή τους θα ήταν επικίνδυνη- Κι έτσι, δε λένε παρά μερικά και όλα τ’ άλλα πρέπει κανείς να τ’ ανακαλύψει.
 
Πρέπει να ξέρει ότι το ηλιακό πλέγμα ελέγχει τις περισσότερες λειτουργίες του φυσικού σώματος, προπαντός όμως είναι αυτό που δημιούργησε και τροφοδοτεί τον εγκέφαλο. Ναι, ο εγκέφαλος είναι ένα δημιούργημα του ηλιακού πλέγματος, είναι το παιδί του- γι’ αυτό, το ηλιακό πλέγμα τον τρέφει, του στέλνει εφόδια, και όταν παύει να του στέλνει, ο άνθρωπος χάνει τις δυνατότητές του: ή έχει υπνηλία ή έχει πονοκέφαλο και δεν μπορεί πια να σκεφτεί.
Ο εγκέφαλος δεν είναι χωρισμένος από το ηλιακό πλέγμα, αλλά αν δεν μπορεί πάντοτε να
επωφεληθεί από την υποστήριξή του, είναι επειδή δεν ξέρει ακόμη να έρχεται σε επικοινωνία μαζί του. Σας το έχω όμως ήδη εξηγήσει, το ηλιακό πλέγμα είναι ένας εγκέφαλος, αλλά ένας ανεστραμμένος εγκέφαλος, γιατί ενώ μέσα στον εγκέφαλο η γκρίζα ουσία είναι απέξω και η λευκή ουσία από μέσα, ακριβώς το αντίστροφο ισχύει με το ηλιακό πλέγμα. Η γκρίζα ουσία, που αποτελείται από τα νευρικά κύτταρα, μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε, ενώ η λευκή ουσία, που αποτελείται από τις νευρικές ίνες, προεκτάσεις των κυττάρων, μας επιτρέπει να αισθανόμαστε. Λοιπόν, χάρη στη λευκή του ουσία, που βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος του, το ηλιακό πλέγμα αισθάνεται το καθετί που συμβαίνει μέσα στον οργανισμό, σε όλα τα κύτταρα• γι αυτό και μπορεί ασταμάτητα να ασχολείται με την αποκατάσταση της ισορροπίας. Ο εγκέφαλος, αυτός, δεν αισθάνεται τίποτε απολύτως, εκτός αν όλα πάνε πολύ άσχημα, και πάλι δεν ξέρει πώς να επανορθώσει. Αν η καρδιά σας χτυπάει πολύ γρήγορα ή πολύ αργά, ή αν έχετε πόνους στο στομάχι, ο εγκέφαλος είναι ανίκανος να κάνει οτιδήποτε, και άλλωστε αυτό δεν εξαρτάται από αυτόν. Ενώ αν δώσετε στο ηλιακό πλέγμα καλές συνθήκες για να λειτουργήσει ομαλά, αυτό θα επανορθώσει το καθετί. Το ηλιακό πλέγμα διαθέτει μια τρομερή φαρμακοποιία, που δεν μπορείτε ούτε να φανταστείτε. Και καθώς συνδέεται με όλα τα όργανα, με όλα τα κύτταρα, μπορεί να επέμβει. Είναι λοιπόν πολύ καλύτερα εφοδιασμένο από τον εγκέφαλο. Αλλά δεν τα έχουν καλά εξηγήσει όλα αυτά, ούτε καν στην ιατρική επιστήμη.
Με την ανάπτυξη του εγκεφάλου ο άνθρωπος απέκτησε την αυτοσυνείδηση, χάρη στην οποία έχει εξατομικευτεί. Το ηλιακό πλέγμα, αντίθετα, που είναι η έδρα του υποσυνείδητου, συνδέει τον άνθρωπο με τον ωκεανό της παγκόσμιας ζωής, τον συνδέει με όλο τον Κόσμο, πράγμα που δεν κάνει ο εγκέφαλος. Στην πραγματικότητα, αυτή η επικοινωνία θα μπορούσε να έχει γίνει, ο εγκέφαλος όμως δεν είναι ακόμη αρκετά αναπτυγμένος γι’ αυτό, γιατί σχηματίστηκε πολύ πρόσφατα- το ηλιακό πλέγμα έχει σχηματιστεί πολύ πιο παλιά. Ο εγκέφαλος αναπτύχτηκε πολύ αργά στα ζώα και στους ανθρώπους. Ακόμη κι ο εγκέφαλος των μυρμηγκιών, για παράδειγμα, είναι πολύ καλύτερα οργανωμένος από εκείνον του ανθρώπου, επειδή τα μυρμήγκια είναι πολύ αρχαιότερα από αυτόν. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι ακόμη οργανωμένος τελείως, αλλά θα είναι αργότερα, γιατί έχει την αποστολή να καταγράψει το σύνολο των γνώσεων και να συλλαμβάνει έννοιες ανυποψίαστες ακόμη. Αλλά το επαναλαμβάνω, αυτός που διευθύνει, αυτός που διατάζει και από τον οποίο εξαρτάται το παν, είναι το ηλιακό πλέγμα, μαζί με το κέντρο Χάρα, τοποθετημένο λίγο πιο κάτω, γιατί αυτά τα δύο κέντρα βρίσκονται σε επικοινωνία.
Η σύγχρονη ανθρωπότητα αυτοκαταστρέφεται, επειδή έχει τοποθετήσει στον εγκέφαλο τις πιο ουσιώδεις της δραστηριότητες: τις σπουδές, τους υπολογισμούς, τις φροντίδες, κτλ… Καθώς όμως αυτός δεν είναι τόσο προετοιμασμένος να αντέξει τις μεγάλες τάσεις, έρχονται τώρα πολλές νευρικές ασθένειες, που προέρχονται από την υπερφόρτωση του εγκεφάλου. Πρέπει λοιπόν να μάθετε να κατανέμετε την εργασία μεταξύ των δύο κέντρων: αυτού που είναι κάτω, στην κοιλιά, και αυτού που είναι επάνω, στο κεφάλι. Τότε μόνο θα βρείτε την ισορροπία. Αυτός είναι ένας νόμος της μηχανικής: για να πετύχουμε την ισορροπία, πρέπει να φορτώσουμε όχι μόνο τον ένα δίσκο, αλλά και τους δύο δίσκους της ζυγαριάς.
Ο εγκέφαλος δεν είναι παρά ένα όργανο, κι αυτό το όργανο δεν είναι ανεξάρτητο από τ’ άλλα. Για να έχουμε ένα όργανο σε καλή κατάσταση, πρέπει να το συντηρούμε. Πάρτε οποιαδήποτε μηχανή, ή ακόμη μόνο μια λάμπα: αν μειώσετε ή σταματήσετε το ρεύμα, η απόδοσή της δε θα είναι η ίδια. Ο εγκέφαλος των ανθρώπων μοιάζει με μια λάμπα που φωτίζει, συλλογίζεται, βλέπει. Ναι, στους περισσότερους όμως από αυτούς, δεν είναι μια καλή λάμπα, είναι ένα κερί που δε φωτίζει πολύ. Πρέπει λοιπόν να τον συνδέσουμε με την ανεξάντλητη πηγή που θα του δώσει όλες τις δυνατότητες, δηλαδή με το ηλιακό πλέγμα. Γιατί οι αρχαίοι το ονόμασαν «ηλιακό»; Επειδή συνδέεται με τον ήλιο, και ο ήλιος είναι η καρδιά του ηλιακού μας συστήματος.
Τι είναι το ηλιακό πλέγμα και ο εγκέφαλος το ένα για το άλλο; Αντιπροσωπεύουν δύο πόλους: ο ένας αρσενικός, ενεργητικός, και ο άλλος θηλυκός, δεκτικός. Ξαναβρίσκουμε αυτή την πόλωση μέσα σε όλη τη φύση. Κοιτάξτε μονάχα τι συμβαίνει σ’ ένα ζευγάρι: ο σύζυγος απασχολείται σχεδόν αποκλειστικά για να κερδίζει χρήματα, ώστε να προμηθεύει στη γυναίκα του τα μέσα για να ντυθεί, να αρωματιστεί, να καλυφθεί με κοσμήματα* και νά την : κομψή, πολυτελής, ελκυστική, ενώ ο φτωχός σύζυγος, εκεί κάτω, με παραμελημένα ρούχα, εργάζεται για να μπορέσει να της δώσει το καθετί. Φυσικά, μπορεί και να γίνεται το αντίστροφο, αλλά μιλάω συμβολικά!
Το ηλιακό πλέγμα και ο εγκέφαλος συνδέονται τόσο πολύ μεταξύ τους, ώστε και τα δύο μπορούν να βοηθήσουν το ένα το άλλο, ή να αλληλοδημιουργήσουν εμπόδια. Ο Θεός δεν έδωσε όλες τις εξουσίες στο ένα από τα δύο μόνο. Όπως με τον άντρα και τη γυναίκα: ο Θεός δεν έδωσε όλες τις εξουσίες στον άντρα και καμιά στη γυναίκα, όχι. Έδωσε εξουσίες στη γυναίκα και εξουσίες στον άντρα, είναι όμως εξουσίες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, ώστε δεν μπορούν να εκδηλωθούν με πληρότητα παρά μόνο όταν οι δύο αρχές είναι ενωμένες και εργάζονται αρμονικά για τον ίδιο σκοπό. Αυτό που μπορεί να δώσει ο άντρας, δεν το μπορεί η γυναίκα, κι αυτό που μπορεί να δώσει η γυναίκα, ο άντρας δεν το μπορεί επίσης- αλλά όταν και οι δύο ενώνουν τις εξουσίες τους, τα αποτελέσματα είναι φανταστικά. Και για τους δύο εγκεφάλους, όπως είναι το ηλιακό πλέγμα και ο εγκέφαλος του κεφαλιού, είναι σπουδαίο να καταλάβουμε πώς είναι πολωμένοι σε αρσενικό και θηλυκό, πώς ενεργούν ο ένας πάνω στον άλλο και ποιες είναι οι εξουσίες τους πάνω στην ύλη.
Ξέρετε το πείραμα του σωλήνα του Κρουκς… Όταν το ρεύμα κυκλοφορεί μέσα στο σωλήνα, η κάθοδος εκπέμπει αφθονία ηλεκτρονίων με κατεύθυνση προς την άνοδο, αλλά εκείνη η ίδια παραμένει σκοτεινή, ενώ στην περιοχή της ανόδου εμφανίζεται φωτοβολία.
 
Αυτό το πείραμα δεν είναι τίποτε άλλο από μια διαφώτιση των σχέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στην αρσενική και τη θηλυκή αρχή. Σε όλη τη φύση βλέπετε, συνέχεια, αυτές τις δύο αρχές να εργάζονται. Αυτή είναι η Μυσταγωγική Επιστήμη των δύο αρχών που ο Μελχιτσεντέκ αποκάλυψε στον Αβραάμ: πώς δηλαδή οι δύο αρχές, αρσενική και θηλυκή, βρίσκονται σε ολόκληρο το σύμπαν κάτω από διαφορετικές μορφές και εργάζονται μαζί.
Ο εγκέφαλος εκδηλώνεται, μιλάει, διατάζει, οργανώνει, προκαλεί αναταραχές, φωνές, χειρονομίες. Αλλά ποιος του δίνει αυτές τις δυνατότητες; Το ηλιακό πλέγμα’ αυτό στέλνει τις ενέργειες. Μόνο που το ηλιακό πλέγμα δεν το βλέπουμε- είναι εκεί, κρυμμένο, σιωπηλό, δεν κάνει εμφανίσεις, κανένας δεν υποψιάζεται ούτε καν την ύπαρξή του. Είναι, αν θέλετε, ο ταπεινός σύζυγος… Παρ’ όλο που, στην πραγματικότητα, έχει μια λειτουργία θηλυκή, αφού αυτό είναι η μητέρα-τροφός, τα άπειρα πλούτη, η ανεξάντλητη δεξαμενή της φύσης. Όσο για τον εγκέφαλο, αφού είναι ένας σχηματισμός του ηλιακού πλέγματος, είναι το παιδί του… Ή, αν θέλετε, είναι ο σύζυγος, ο σύζυγος που μιλάει, συζητεί, κεραυνοβολεί, ενώ η γυναίκα του, σιωπηλή, κάνει όλη την κρυφή πλευρά της εργασίας. Πρέπει να καταλαβαίνετε αυτές τις μεταβολές της πόλωσης.
Ο εγκέφαλος είναι ενεργητικός, δυναμικός, αλλά κουράζεται γρήγορα αν το ηλιακό πλέγμα δεν του στέλνει ενισχύσεις. Γι αυτό, πριν ν’ αναλάβει μια σημαντική νοητική δραστηριότητα, ο μαθητής πρέπει να κάνει μια εργασία με το ηλιακό πλέγμα. Ο εγκέφαλος είναι ικανός για πολλά πράγματα, υπό τον όρο όμως ότι το ηλιακό πλέγμα θα του στέλνει ενέργειες. Λοιπόν, η αρχή, η πηγή, είναι το ηλιακό πλέγμα- και ο εγκέφαλος είναι η οθόνη που πρέπει να εκδηλώνει, να εκφράζει, να παρουσιάζει τα πράγματα, όσο το ηλιακό πλέγμα του δίνει αυτή τη δυνατότητα. Από το ηλιακό πλέγμα προέρχονται οι εικόνες που προβάλλονται εκεί πάνω, στην οθόνη του εγκεφάλου. Καλές ή κακές, αυτές προβάλλονται. Είναι το ίδιο φαινόμενο όπως στον κινηματογράφο. Μονάχα που στον κινηματογράφο, η αρσενική αρχή είναι ο χειριστής μηχανικός ή το μηχάνημα που προβάλλει τις εικόνες πάνω στην οθόνη- η οθόνη είναι η θηλυκή αρχή, η ύλη πάνω στην οποία το πνεύμα προβάλλει τις δυνάμεις του και τις ενέργειές του. Ακόμη μια αλλαγή πόλωσης.
Όταν έχετε να διαλογιστείτε ή να κάνετε μια εντατική διανοητική εργασία, μην αρχίζετε να συγκεντρώνεστε απότομα πάνω στο θέμα του διαλογισμού ή πάνω στην εργασία σας, γιατί έτσι θα μπλοκάρετε τον εγκέφαλό σας και δε θα καταφέρετε τίποτε. Αρχίστε να συγκεντρώνεστε πάνω στο ηλιακό πλέγμα, κι όταν αισθανθείτε ότι φτάσατε επιτέλους σε μια κατάσταση ειρήνης, διαστολής, κάντε την εργασία σας: ο εγκέφαλος σας θα τροφοδοτείται και θα υποστηρίζεται από τις ενέργειες που προέρχονται από το ηλιακό πλέγμα. Κι όταν, κατά τη διάρκεια της εργασίας σας, αισθανθείτε ότι ο εγκέφαλος σας αρχίζει να μπλοκάρεται, τρίψτε το ηλιακό σας πλέγμα σε κατεύθυνση αντίστροφη προς τις βελόνες του ρολογιού: ύστερ’ από λίγα λεπτά, θα αισθανθείτε ότι η σκέψη σας απελευθερώθηκε και πάλι και ότι μπορείτε να ξαναρχίσετε την εργασία.
Πρέπει να μάθετε να κατανέμετε τη δράση μεταξύ του εγκεφάλου και του ηλιακού πλέγματος, όπως στον αληθινό γάμο, όπου ο άντρας και η γυναίκα ζουν αρμονικά και μοιράζονται την εργασία. Έτσι ο εγκέφαλος θα μπορεί να εκδηλώνει όλες τις δυνάμεις που είναι σωρευμένες μέσα στο ηλιακό πλέγμα. Το ηλιακό πλέγμα περιέχει μέσα στα αρχεία του όλες τις γνώσεις του πιο μακρινού παρελθόντος, και στον εγκέφαλο ανήκει το έργο να τις φανερώνει και να τις εκφράζει. Ο εγκέφαλος δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα όργανο επιφορτισμένο να φέρνει στο φως τα πλούτη που είναι θαμμένα στα βάθη της ύπαρξής μας.
Το ηλιακό πλέγμα είναι λοιπόν, κι αυτό επίσης, ένας εγκέφαλος, αλλά ανεστραμμένος. Η λευκή ουσία του ηλιακού πλέγματος, που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά, επικοινωνεί με τη λευκή ουσία του εγκεφάλου που βρίσκεται στην εσωτερική, και η γκρίζα ουσία του ηλιακού πλέγματος, που βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά, με την γκρίζα ουσία του εγκεφάλου που βρίσκεται στην εξωτερική. Να μια ακόμη αντιστροφή, μια διασταύρωση, κι αυτή η διασταύρωση περνάει από το λαιμό. Γι αυτό, όταν αισθάνεστε ότι η επικοινωνία δε γίνεται πολύ καλά, πρέπει να τρίψετε ελαφρά τον αυχένα στην περιοχή των αυχενικών σπονδύλων, για να αποκαταστήσετε τα ρεύματα που πηγαίνουν από το ηλιακό πλέγμα στον εγκέφαλο. Ο λαιμός είναι μια δίοδος εξαιρετικά σημαντική. Όταν ένας σφίγγει πολύ βίαια το λαιμό κάποιου, τον σκοτώνει, επειδή η ζωή που στέλνει το ηλιακό πλέγμα δεν μπορεί πια να φτάσει ως τον εγκέφαλο. Βλέπετε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα νευρικά κέντρα, αλλά η ιατρική επιστήμη δεν ενδιαφέρθηκε ακόμη να εξετάσει αυτές τις διασταυρώσεις που γίνονται στο επίπεδο του λαιμού (το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου που δίνει διαταγές στο αριστερό μέρος του σώματος και το αριστερό ημισφαίριο στο δεξί μέρος) για να τις εμβαθύνει από την άποψη των κοσμικών αναλογιών.
Μαθαίνοντας να συγκεντρωνόμαστε στο ηλιακό πλέγμα με πολλή αγάπη, κατορθώνουμε να έχουμε στη διάθεσή μας όλες του τις ενέργειες, για να τις στείλουμε στον εγκέφαλο. Αφού ο εγκέφαλος μοιάζει με μια οθόνη πάνω στην οποία γίνονται οι προβολές, όσο πιο σωστά ο «εγκέφαλος της κοιλιάς» ^τρόπος του λέγειν— προβάλλει εικόνες πάνω στην οθόνη του άλλου εγκεφάλου, τόσο πιο ικανός για δράση και ενεργητικός γίνεται ο άνθρωπος.
Να ένα ακόμα φαινόμενο που συναντάμε σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης. Εδώ και πολύ καιρό ήδη, σας έχω μιλήσει για το «μαύρο ήλιο», από τον οποίο ο ήλιος μας δέχεται την ενέργειά του. Αυτός ο μαύρος αόρατος ήλιος…, που δίνει ακατάπαυστα, είναι η αρσενική αρχή, και ο ήλιος μας, που δέχεται τις ενέργειες και λάμπει, είναι η θηλυκή αρχή. Δε θα σας πω ότι έχω δει πραγματικά το μαύρο ήλιο, αλλά τον έχω δει εσωτερικά* είναι εκεί, υπάρχει και χωρίς αυτόν δε θα υπήρχε λαμπερός ήλιος. Να πάλι η κάθοδος και η άνοδος, να ο σωλήνας του Κρουκς, διευρυμένος στις διαστάσεις του σύμπαντος.
 
Είναι τόσο φανερό, τόσο απλό! Παντού, παντού, συναντάμε τις δύο αρχές. Θέλετε να σας δώσω ακόμη ένα παράδειγμα; Ας πάρουμε ένα δέντρο. Ένα δέντρο έχει ρίζες, έναν κορμό και κλαδιά. Είναι οι ρίζες που στέλνουν όλες τις ενέργειες ώστε να εμφανιστούν τα φύλλα, τα άνθη και οι καρποί. Οι ρίζες δε φαίνονται, αλλά αφαιρέστε τες, και αυτό που φαίνεται πάει, τελείωσε. Αυτό που είναι ορατό είναι πάντα το αποτέλεσμα κάποιου αόρατου, που είναι βαθιά κρυμμένο. Σ’ εμάς, το ηλιακό πλέγμα αντιπροσωπεύει τις ρίζες• και το κορμί μας με τα μέλη μας, τον κορμό και τα κλαδιά του δέντρου. Ο άνθρωπος είναι σαν το δέντρο: έχει ρίζες, έναν κορμό, κλαδιά και, μέσα στον εγκέφαλο, άνθη και καρπούς. Το ηλιακό πλέγμα είναι οι ρίζες του εγκεφάλου, και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Το πιο σημαντικό είναι πάντα οι ρίζες, γιατί, αν κάτι δεν πάει καλά στις ρίζες, όλο το υπόλοιπο κινδυνεύει. Βλέπετε, άλλο ένα επιχείρημα που κανένας δεν μπορεί να αντικρούσει. Αν κόψετε τις ρίζες του δέντρου, το δέντρο πεθαίνει.
Όταν θέλετε να διαλογιστείτε, διαλέγετε ένα πνευματικό θέμα, πάνω στο οποίο συγκεντρώνεστε. Μπορείτε τότε να παρακολουθήσετε το ξετύλιγμα των σκέψεών σας, τη σύνδεσή τους, να διακρίνετε σχεδόν τα περιγράμματά τους, τα χρώματά τους: είναι ο εγκέφαλός σας που εργάζεται. Αλλά αν κατορθώσετε να ανεβείτε ψηλότερα στο διαλογισμό σας, αισθάνεστε ότι ο εγκέφαλός σας παύει να λειτουργεί και τότε το ηλιακό πλέγμα γίνεται ενεργητικό: δεν καταλαβαίνετε πια τα πράγματα νοητικά, αναλυτικά, αλλά έχετε μια συνθετική κατανόηση, δονείστε αρμονικά μαζί τους, μια αίσθηση πληρότητας σας διαπερνάει, ο διαλογισμός γίνεται «θαυμασμός»• δε σκέφτεστε πια, θεωρείτε κάτι το υπέροχο, το θαυμάσιο και ζείτε έντονα. Τότε κατανοείτε τα πράγματα καλύτερα απ’ ό,τι με τη σκέψη, αλλά δεν ξέρετε πώς τα κατανοείτε, πρόκειται απλά για μια απόλυτη σαφήνεια, ναι, γιατί καταφέρατε να αγγίξετε την καρδιά του σύμπαντος.
Το ότι μελετάτε, ζυγίζετε, κατανοείτε τα πράγματα, αυτό δε σημαίνει ακόμη ότι έχετε αγγίξει την καρδιά του σύμπαντος• όχι, αυτά είναι μόνο οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Την καρδιά του σύμπαντος δε θα μπορέσετε να την αγγίξετε παρά με τη δική σας καρδιά. Όταν η καρδιά σας, το ηλιακό σας πλέγμα, αρχίσει να αισθάνεται, ν’ αγαπάει, να ζει με μια μεγάλη ένταση, τότε ναι, θα αγγίξετε, θα συγκινήσετε την παγκόσμια καρδιά, την καρδιά του Θεού, και από αυτή την καρδιά θα έρθουν μέχρι εσάς ενέργειες, δυνάμεις, ρεύματα που θα σας ζωογονήσουν, που θα σας φωτίσουν. Ναι, όταν θα κατορθώσετε να προβάλετε από την καρδιά σας μια απέραντη ενέργεια αγάπης, σύμφωνα με τους νόμους της συγγένειας και της αντήχησης, η άλλη καρδιά θα σας απαντήσει. Να αγγίξετε την καρδιά του σύμπαντος σημαίνει να γνωρίσετε, να αισθανθείτε, να διαπεράσετε τους σκοπούς και τα σχέδια του Αιώνιου, της Παγκόσμιας Ψυχής. Αλλά αυτό δε θα το κατορθώσετε ούτε με την επιστήμη, ούτε με τις γνώσεις των βιβλίων, ούτε με τις συζητήσεις, όσο εύγλωττες κι αν είναι.
Για να αγγίξετε την καρδιά του σύμπαντος πρέπει να δονηθείτε στο ίδιο μήκος κύματος με Αυτή, δηλαδή να εκπέμψετε την ίδια αφιλοκερδή αγάπη. Όταν αυτό που ζητάτε, αυτό που εύχεστε, αυτό που επιθυμείτε, δεν αφορά μόνο το προσωπικό σας συμφέρον, αλλά το καλό της ανθρωπότητας και ολόκληρου του σύμπαντος, τότε η επιθυμία σας δονείται στο ίδιο μήκος κύματος με την καρδιά του σύμπαντος. Και καθώς η καρδιά του σύμπαντος είναι η πηγή της ζωής, η πηγή της ευτυχίας, η πηγή της ομορφιάς, της ποίησης, της μουσικής, η πηγή εκείνου που είναι λαμπρό και θείο, λοιπόν δέχεστε αυτή τη ζωή, αυτή την ευτυχία, αυτό το μεγαλείο. Γεύεστε την πληρότητα.
Μόλις αγγίξετε την καρδιά κάποιου, πτωχαίνετε από αυτόν αυτό που ζητάτε. Εκείνος που του αγγίξατε την καρδιά σας ανοίγει τις πόρτες και σας δίνει το παν. Μερικές μέρες βγάζετε λόγους στον Ουρανό για να προκαλέσετε τον οίκτο του και να τον εντυπωσιάσετε, αλλά αυτό δε χρησιμεύει σε τίποτα, εκείνος απαντάει: «Δεν καταλαβαίνω τι λες», και σας κλείνει την πόρτα κατάμουτρα. Και άλλες μέρες, δε λέτε τίποτα, κοιτάζετε μονάχα, κι εκείνος σας λέει: «Έλα, έλα μέσα! Να πάρε αυτό!» Πώς γίνεται αυτό; Πρέπει να βρείτε το μυστικό.
Σας μίλησα μια μέρα για το ραδιόφωνο από γαληνίτη. Πριν από πολλές δεκάδες χρόνια όταν οι ραδιοφωνικές συσκευές δεν ήταν τόσο τελειοποιημένες και διαδομένες όσο τώρα, πολλοί άνθρωποι κατασκεύαζαν μόνοι τους ραδιόφωνα από γαληνίτη. Για να συλλάβουν τις εκπομπές του ραδιοφώνου, έπρεπε να μετακινήσουν μια μικρή βελόνα πάνω σ’ ένα κρύσταλλο από γαληνίτη, ώστε να πετύχουν επαφή. Όταν η βελόνα άγγιζε ορισμένα σημεία, αμέσως άκουγαν λόγια, μουσική, ενώ σε άλλα σημεία δεν άκουγαν τίποτε. Αυτό το φαινόμενο μ’ έκανε να σκεφτώ πολύ… Κινείτε τη βελόνα δεξιά και αριστερά πάνω στην πέτρα και δεν ακούτε τίποτα, παρ’ όλο που την αγγίζετε. Ναι, αλλά δεν αγγίζετε την καρδιά της… γιατί αυτή η πέτρα επίσης έχει μια καρδιά! Μόλις αγγίξετε την καρδιά της, αμέσως ακούτε τη μουσική. Υπάρχει επίσης μια καρδιά μέσα στο σύμπαν, αλλά δε γνωρίζουμε τους νόμους της, γι’ αυτό δεν κατορθώνουμε να έρθουμε σ’ επαφή, για να συλλάβουμε τα κύματά της, και να έχουμε αποκαλύψεις.
Για να μπορέσετε να αγγίξετε την καρδιά του σύμπαντος, πρέπει να εντείνετε την αγάπη σας. Αυτή είναι μια εργασία που γίνεται στο ηλιακό πλέγμα. Τότε, σας το έχω πει, δε σκάφτεστε πια, προβάλλετε μια δύναμη, μια ενέργεια αγάπης και την κατευθύνετε, αλλά ο εγκέφαλος σας αναπαύεται. Κατανοείτε, είστε συνειδητός και κατευθύνετε τις ενέργειες, αλλά χωρίς ο εγκέφαλος σας να είναι σε ένταση ή σε δραστηριότητα. Πώς να εξηγηθεί αυτό; Είναι γιατί υπάρχει μια άλλη μορφή σκέψης, μια άλλη μορφή κατανόησης που πρέπει να κατορθώσετε ν’ ανακαλύψετε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *